Intervju med Joakim om behovet i IT-branschen

"Att vara nyfiken och kreativ kommer man långt med!"

Vi intervjuade Joakim Wassberg som är huvudlärare på utbildningen internet of things developer hos oss på KYH.

Hej Joakim, berätta om din bakgrund!

– Joakim Wassberg heter jag och har varit systemutvecklare sedan 1991. Jag har sedan dess jobbat med utbildning gällande programmering och systemutveckling. Jag har undervisat allt från barn till universitetsnivå både i Sverige och utomlands.

– Under många år var jag systemutvecklare inom finanssektorn. Där arbetade jag mycket inom IT-säkerhet, internetbanker, kortbetalningar och sådana applikationer. Jag har alltså arbetat med många olika plattformar och programmeringsspråk. Det har gett mig en bredd vilket är en stor fördel som utbildare. Det gör att jag kan undervisa på många olika områden. Jag har jobbat med undervisning inom flera olika programmeringsspråk bland annat med java, .net, testning och python. Jag har även undervisat i grundläggande kurser till datasäkerhet, nätverkskurser och databaskurser. Vad det har landat i är att jag har kunnat knyta ihop olika kurser på utbildningar och gett en bättre helhetsbild. Kurserna går ofta in i varandra och jag försöker tillämpa det på alla utbildningar jag undervisar på.

Du sitter med i ledningsgruppen för utbildningen internet of things developer, berätta om ditt arbete där.

– Det är en viktig roll. Traditionellt finns företagsrepresentanter, studentrepresentanter och utbildningsledaren. Ibland är inte de som utbildar med i ledningsgruppen, men det är viktigt att få det perspektivet i ledningsgruppen om vad som pågår från den som undervisar. Här har jag möjlighet att påverka då jag kan påvisa vad som behöver förändras, justeras eller utvecklas. Jag uppskattar verkligen att jag är medlem!

Vem passar att arbeta med IOT?

– Den som ska arbeta med IOT behöver vara nyfiken. Jag brukar säga att de som barn skruvade sönder sina leksaker för att se hur det fungerade – de passar in! Det är en bra egenskap att vara nyfiken och att ha viljan att förstå hur saker funkar. Det är även en fördel att vara kreativ eftersom det är en väldigt ny bransch som är expansiv. Det händer saker hela tiden för den här typen av yrkesroll, allt ifrån inom vården, industrin och bilindustrin. Att vara nyfiken och kreativ kommer man långt med!

Berätta om yrkesrollerna som internet of things developer och programvarutestare

– I yrkesrollen är du inte låst till IOT då du först och främst faktiskt är utvecklare. Man kan jobba mycket inom startup-industrin exempelvis. Eftersom man först och främst är utvecklare så kan man gå till vilket företag som helst med den kunskapen men också med specialistkunskapen mot IOT. Andra utbildningar har inte den djupa kompetensen inom ett område vilket gör den här utbildningen intressant. Det är en kul utbildning eftersom den kreativa biten är ännu större än vad andra utvecklingsutbildningar har.

– Programvarutestare är en otroligt viktig utbildning då branschen historiskt har varit relativt dålig på att använda sig av testare, men nu börjar de inse att man måste förändra det. Rollen blir viktigare och viktigare då en testare blir en naturlig roll i ett utvecklingsprojekt. Andra roller har inte kompetensdjupet av testning som en utbildad programvarutestare har. Det är en roll som varit eftersatt där fler och fler börjar inse att det behövs testare för att kunna leverera resultat med kvalitét. Det är också en kreativ utbildning där du behöver komma på allt som måste testas. Det krävs att man kan tänka stort och kreativt och inse hur saker och ting fungerar. Man måste även ha god teknisk kompetens vilket utbildningen ger för att kunna förutse vad som kan hända med saker.

Tack så mycket Joakim!