Benedicte undervisar på KYH – "Det är kul att se människor växa"

Benedicte Wåhlin är utbildad husarkitekt och har haft eget företag i Sverige sedan 1993. Idag är hon delägare i WAK arkitekter. För sex år sedan grundade hon KUL akademin för att föreläsa på yrkeshögskolor och högskolor. Benedicte har dock jobbat inom yrkeshögskolan sedan 2008 och undervisat hos KYH i fyra år, vilket innebär att hon har varit med under de år KYH har vuxit.

  • "Det är kul att se människor växa och jobba med KYH som arbetar med kvalitet som ställer krav på de studerande. Det är viktigt, för att när man gör ett karriärbyte så behöver man jobba för sin nya karriär. Även när man jobbar digitalt krävs det lite extra disciplin från de studerande."

Vad föreläser du om?

– Jag föreläser i olika kurser: oftast byggteknik, bygg- och konstruktionsteknik och ibland är det arkitekturhistoria som ingår i kursen kulturhistoriska miljöer. När jag undervisar i byggteknik handlar det bland annat om själva tekniken men också plan- och bygglagen och Boverkets byggregler. En kurs jag håller i år handlar om hållbart byggande där vi pratar om FNs globala mål och även byggbranschens miljömål, den handlar också om hur vi jobbar med lagstiftningen och olika regler vid rivning eller nyproduktion av byggnader. Detta för att minska miljöpåverkan och för att bygga ett mer hållbart samhälle.

Hur är det att undervisa på KYH?

– Det är bra och det är väldigt givande att lära ut till vuxna människor som vill lära sig. Det är stor skillnad när man själv väljer att sadla om på en yrkeshögskoleutbildning eftersom motivationen är hög när man vet att det leder till ett jobb. Yrkeshögskolan har som mål att alla ska få ett arbete efter utbildningen, det är en stor fördel att ha kontakt med näringslivet under utbildningen och att ha praktik. De studerande kommer i kontakt med oss föreläsare redan under utbildningen och det leder dem direkt till jobb.

Hur skiljer sig KYH mot andra yrkeshögskolor?

– Konceptet Anywhere är fantastiskt för det tillåter mindre orter eller personer utspridda i landet att få en bra utbildning – vilket är väldigt givande med Anywhere. Det har varit väldigt framgångsrikt och KYH var tidiga med att jobba med digitala utbildningar och erbjuda flera personer att sadla om. Digitaliseringen har varit KYHs starka sida.

– Inom bygg är KYH lite mer tekniska än andra yrkeshögskolor eftersom de har riktat in sig på energispecialist-utbildningar med mer beräkningar och lite tydligare krav på matematiska kunskaper. Jag tror att KYHs utbildningar har lite högre kunskaper i matematik, energiberäkningar och miljöfrågor – de har lite mer spets.

Fler intervjuer