"Arbetsdagarna är varierande och den ena dagen är inte den andra helt lik!"

Amanda är före detta student på utbildningen Affärsutvecklare digital handel logistik. Innan hon började studera arbetade hon många år inom logistik, på lager och i bygghandel. Hon hittade till KYH genom att söka runt bland utbildningar och kände att utbildningen till Affärsutvecklare lät intressant och rätt för henne.

Hej Amanda, varför valde du att studera till affärsutvecklare?
– Det kändes som en spännande, relevant och bred utbildning. Efter att i många år ha arbetat ute på golvet så ville jag kunna använda min kunskap och erfarenhet till att i framtiden vara med och utveckla sådana bitar som jag sett haft potential till att kunna bli något bättre och effektivare.

Var det något specifikt i utbildningen som du fastnade extra för?
– I utbildningen fick jag exempelvis lära mig om handel internationellt och nationellt, logistik/innovation/digital infrastruktur, returhantering, tull och fraktkostnader samt omvärldsanalys. Detta är delar som intresserar mig och som är några områden som jag faktiskt arbetar med idag.

– Jag och mina kollegor arbetar dagligen med logistik, vi arbetar med hela försörjningskedjan från ax till limpa. Omvärldsanalys är också en viktig del då händelser och processer i omvärlden kan påverkar en verksamhet och dess möjligheter att uppnå sina mål.

Var det något annat under utbildningen som var viktigt för dig?
– Vi fick ta oss an olika case, gå på seminarium och besöka mässor och det gjorde utbildningen roligare. De case som jag tyckte var roligast var de uppgifter vi fick kopplade till att bygga en webshop. Dels att jobba i Wordpress men också uppgifter kring processen att importera produkter från exempelvis Kina. Jag har också ett intresse för lagar och regler så affärsjuridik var en del i utbildningen som föll mig i smaken.

Hur gick det till att söka LIA och var gjorde du praktiken?
– Jag fick napp på en LIA-plats via Linkedin, en start-up inom smartare förvaring, de kontaktade mig och jag fick komma på intervju. Då jag var ute i väldigt god tid fick jag den fantastiska möjligheten att arbeta där i 6 månader vid sidan av mina studier på KYH, innan det började dra ihop sig mot LIA. En organisationsförändring gjorde att jag fick en annan LIA-plats. Jag hamnade då på reco.se, Sveriges största oberoende rekommendationssajt. Där fick jag en fantastisk utveckling inom områdena administration, ekonomi och content. Jag möttes av ett helt fantastiskt gäng som tog emot mig med öppna armar.

Berätta om en typisk arbetsdag på ditt jobb idag!
– Arbetsdagarna är varierande och den ena dagen är inte den andra helt lik. Det som gör att dagarna varierar beror på vilket steg ett projekt befinner sig i. Jag arbetar som Projektkoordinator och man kan se mig som spindeln i nätet. Jag ser till att projekten rullar på, jag har daglig kontakt och dialog med mina kollegor i Kina och med våra kunder, besvarar frågor som uppkommer och mycket mer. Jag kan tillägga att Excel är en god vän till mig!

Intervju Amanda Green Affärsutvecklare

Vilka olika arbetsuppgifter har du i ett projekt?
– Jag har koll på status för de olika projekten, exempelvis hur de ligger till i sourcingprocessen, sökspecifikation – sökresultat och Samples/Order. Jag har mycket dialog med våra kunder och mina kollegor i Kina som har alla möjliga olika yrkesroller: ingenjörer, projektledare, kvalitetstekniker och logistikansvariga. Det kan handla om offerter, transporter, ritningar, produktion, produkten i sig och mycket mer. Jag är även en del av utvecklingsprocesserna där jag kommer med nya lösningar eller idé som är ett resultat av en produktutveckling.

Vad är det inom yrkesrollen som passar dig och är det något som krävs för att lyckas som affärsutvecklare?
– Jag tycker om struktur, ordning och reda. Jag tycker även om att utvecklas själv och att få vara med och utveckla olika steg och processer i verksamheten. Jag trivs väldigt bra i min yrkesroll och med mina härliga kollegor. För att lyckas som affärsutvecklare behöver du tycka om att ha många bollar i luften då det är många projekt igång samtidigt. Att ha en god struktur gör att det blir lättare att se var i processen man är i ett projekt. Det gör att ingen del missas och ger en själv möjlighet att se var en utveckling kan ske.

Tack så mycket Amanda!