FORTSATT FÖRTROENDE FÖR KYH – HÄR ÄR ÅRETS NYA UTBILDNINGAR

Den 12 januari presenterade Myndigheten för yrkeshögskola sitt beslut av beviljade yrkeshögskoleutbildningar för 2023. Totalt beviljades 420 utbildningar varav 12 tilldelades KYH yrkeshögskola, som därmed kvarhåller sin plats som en av de tio största yrkeshögskolorna i Sverige.

AV CAROLINE HJORTH ELFVING

Varje år ansöker utbildningsanordnare om att få bedriva yrkeshögskoleutbildning hos Myndigheten för yrkeshögskola (MYH), som har i uppdrag att besluta vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan. Konkurrensen är hård och varje år får MYH in markant fler ansökningar än det finns medel att bevilja. Centralt fokus för varje ansökan är att visa på en tydlig koppling till näringslivet och ett efterfrågat kompetensbehov på arbetsmarknaden. 

Beviljade utbildningar 2023

Under torsdagsmorgonen presenterade MYH vilka yrkeshögskoleutbildningar som olika utbildningsanordnare får lov att bedriva 2–5 år framöver med start höstterminen 2023. Totalt beviljades 420 utbildningar med 35 000 utbildningsplatser. Teknikområdet stod för en fjärdedel av de beviljade utbildningarna och prioriterades gjorde utbildningar inom klimatomställning, energiförsörjning, hållbara transporter och elektrifiering. 

För KYH yrkeshögskola innebar det totalt 12 beviljade utbildningar, varav 8st helt nya som ej bedrivits tidigare. KYH fortsätter därmed att vara störst i Sverige på YH-utbildningar inom samhällsbyggnad, och kvarhåller sin plats som en av de tio största yrkeshögskolorna. 

– Vi är otroligt stolta över vår tilldelning som är ett bevis på ett fortsatt starkt förtroende för oss som utbildningsanordnare. Vi har ett nära samarbete med näringslivet utifrån vilket vi kan ta fram kvalitativa utbildningar som ligger i framkant och möter framtidens kompetensbehov, säger Christina Frisk, Verksamhetschef på KYH. 

KYH fick inte bara nya utbildningar utan även förtroendet att bedriva utbildning på fem nya orter – Gällivare, Örnsköldsvik, Skellefteå, Gotland och Härnösand. 

– Vi är jätteglada att bryta ny mark med nya samarbetsorter i hela Sverige och inom nya utbildningsområden, och väldigt stolta över att kunna erbjuda nya och spännande utbildningar. KYHs resa fortsätter framåt! Säger Erik Wallin, Tf. Affärsutvecklingschef på KYH.

Beviljade utbildningar för KYH 2023

 • IT-säkerhetsanalytiker SOC *
 • Systemutvecklare DevSecOps *
 • Anläggningsingenjör – Infrastruktur, miljö och klimat *
 • Arbetsledare Anläggning 
 • Byggnadsingenjör – Klimat och konstruktion *
 • Byggproduktionsledare ROT *
 • Entreprenadingenjör – hållbart byggande 
 • Installationsingenjör solel, lagring och laddning *
 • Miljösamordnare hållbara byggnader
 • Projektledare solenergi
 • Processtekniker smart industri *
 • Vindkrafttekniker on- & offshore * 

*Nya utbildningar

Tillsammans med de utbildningar som tidigare beviljats för KYH innebär detta att KYH totalt kommer att erbjuda 33 utbildningsstarter höstterminen 2023 och kommer att finnas på 17 orter. Ansökan öppnar den 1 februari och samtliga utbildningar finns då tillgängliga för ansökan på kyh.se.

KYH – En kvalitetssäkrad och trygg utbildningsanordnare

KYH yrkeshögskola är ett auktoriserat utbildningsföretag via Almega. Att bli auktoriserad av Almega är en garanti för uppfyllnad av högt ställda krav på kvalitet, etik och ekonomi inom den vuxenutbildning som KYH bedriver. Denna garanti ger en trygghet till både studerande och samarbetsföretag. Här för att läsa mer om Almega Utbildningsföretagen och vad certifieringen innebär.

Liknande artiklar

Fina resultat av KYHs jämställdhetsarbete
10 november, 2022 Nyheter

Fina resultat av KYHs jämställdhetsarbete

KYH har under de senaste åren gjort flera satsningar på jämställdhetsarbete för att aktivt bidra til...

Studera och få en del av din lön i bidrag
21 oktober, 2022 Nyheter

Studera och få en del av din lön i bidrag

Studera mitt i livet med en fortsatt ekonomisk trygghet med det nya omställningsstudiestödet. Ett hö...