Annies framgångsresa till Miljösamordnare – fick jobb redan innan examen

AV: LOVISA HÄNSTRÖM I SAMARBETE MED BYGGFÖRETAGEN

Miljösamordnare Annie och Amir Tuve bygg
Annie, 37, tog nyligen examen från utbildningen Miljösamordnare - Hållbara Byggnader på KYH. Hon blev erbjuden jobb under sin praktikperiod, redan innan examen. Annie har tidigare lång erfarenhet från restaurang- och servicebranschen, som är väldigt annorlunda byggbranschen. Här berättar hon mer om sin resa in i branschen, hennes nya yrkesroll och om fördelarna med en YH-utbildning på KYH.

Yrkeshögskolan gav rätt förutsättningar

Annie har en bakgrund i restaurang-och servicebranschen och har tidigare studerat event. Hon berättar att pandemin stoppade hennes framtidsplaner inom event eftersom chanserna till jobb var få och hon behövde tänka mer pragmatiskt. Annie blev inspirerad av en vän att söka sig till byggbranschen som berättade att efterfrågan på fler miljösamordnare i branschen ökar i takt med nya lagkrav från Sverige och EU.

– Jag gillar konceptet med yrkeshögskolan, det är en fördelaktig utbildning när man är lite äldre för man behöver inte lägga så många år. Yrkeshögskolan har alltid anknytning till branschen, vilket är en jättestor fördel. I studierna ingår även praktik vilket ger yrkeserfarenhet. Det absolut svåraste annars är att komma ut helt färsk i en ny bransch.

Annies tips till andra som går i tankarna om att karriärväxla är att våga och verkligen gå in helhjärtat i beslutet.

– Det är bara två år, det går så himla fort! Det finns alla chanser i världen att testa, ta tiden att leta efter vilken roll som passar dig, kolla på annonser och förbered dig inför ditt nya yrke.

Att arbeta som Miljösamordnare

Miljösamordnare är en central och operativ roll med målet att få miljötänket mer implementerat i hela byggprocessen. Annie beskriver rollen som bred med varierande arbetsdagar. En vanlig dag kan bestå av allt från olika möten, planering och kontorsarbete till att vara behjälplig och gå miljöronder ute på byggarbetsplatsen.

– Det är inte meningen att jag ska kunna bygga ett hus för det är inte min roll. Mitt jobb är att se till att någon annan har gjort rätt i förhållande till förutsättningarna, sammanställa information och samordna utifrån ett KMA-perspektiv.

I byggbranschen är det vanligt att det finns flera olika namn för samma typ av yrke. Under studietiden gjorde Annie sin praktik som KMA-samordnare, som är en annan yrkestitel inom miljösamordnare.

– Under min praktik jobbade jag som KMA-samordnare vilket står för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi i KMA-gruppen arbetar systematiskt, administrativt och operativt. Som KMA måste man vara anpassningsbar beroende på hur projektet ligger till för stunden.

Vägen till anställning

Annie beskriver att hon har gjort en helomvändning jämfört med sina tidigare erfarenheter. YH-utbildningen på KYH yrkeshögskola har gett henne en grundförståelse för många delar av arbetet som miljösamordnare. Man behöver inte ha tekniska erfarenheter med sig innan studierna, men hon menar att det är en fördel att ha ett intresse för det digitala aspekterna inom bygg.

– Det är ett framtidsyrke och det kommer behövas fler, vilket märks genom att det finns många tjänster ute. Vi behöver en förändring när det gäller miljön i hela världen. Vi har lång väg att gå och bygg har stor påverkan, så det är spännande att få vara med på den resan. 

Utbildningen startar på plats i Göteborg och KYH Anywhere via orterna Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö & Piteå redan nu i höst 2023!

Årets YH-utbildningar inom byggsektorn
7 februari, 2023 Nyheter

Årets YH-utbildningar inom byggsektorn

Byggsektorn är under ständig förändring. I takt med att utvecklingen fortsätter framåt inom byggbran...

Fina resultat av KYHs jämställdhetsarbete
10 november, 2022 Nyheter

Fina resultat av KYHs jämställdhetsarbete

KYH har under de senaste åren gjort flera satsningar på jämställdhetsarbete för att aktivt bidra til...