Viktor tog den snabba vägen till utbildning - KYH
Viktor tog den snabba vägen till utbildning
2019-11-04

Viktor tog den snabba vägen till utbildning

En intensiv preparandkurs gjorde det möjligt för egenföretagaren Viktor Akoral, 33, att bli antagen till YH-utbildningen Lönekonsult. Viktor hade inte behörigheten i företagsekonomi 2 som krävdes för att bli formellt antagen, och valde därför att gå på preparandkursen.

Som många andra tyckte Viktor att en snabb väg in i en ny bransch är viktigt när det gällde att söka utbildning. 

– Det var kortare tid att studera, så man snabbare kunde komma ut i arbetslivet än om man skulle läsa 3 eller 5 år på högskola, som man kanske inte har tid med när man är över 30 år. Man får en kompetens, ett yrke direkt, till skillnad mot att läsa en allmän linje och sen kanske man specialiserar sig och det är inte säkert man får ett jobb. Det finns ett behov, det är därför utbildningen finns. Det finns en marknad som behöver en.

Kvällskursen i företagsekonomi gav behörighet att studera 

Alla är inte formellt behöriga när de söker en yrkeshögskoleutbildning, och för utbildningen Lönekonsult krävs det bland annat gymnasiekursen Företagsekonomi 2 – något som Viktor inte hade med sig sedan innan. Genom att delta på preparandkursen blev Viktor behörig och kunde bli antagen till utbildningen. 

– Det som är positivt med preparandkursen är att man får en bra grundkunskap för det man ska läsa på utbildningen. Man har kunskapen fräscht i minnet jämfört kanske med de som läst kursen för 10 år sen. Det är en stor fördel. Sen fick jag redan på preparandkursen lära känna några av mina blivande klasskamrater, så det var kul!

Viktor Akoral är på sin första termin på utbildningen Lönekonsult. Det är viktigt med praktiken som ger en chans att få dels värdefull kunskap med sig ut i arbetslivet, men också möjligheten att knyta kontakter för framtida yrkesliv. 
– Jag kollade upp ett par olika yrkeshögskolor och när jag var på YH-mässan i Malmö pratade jag med olika yrkeshögskolor och jag kände att KYH gav bäst intryck. Det var den stora anledningen – det personliga mötet. Utbildningsvalet känns fortfarande bra, det är precis vad jag hoppats på känner jag. Jag värdesätter att man får en bra grund inför yrkeslivet, att det man lär sig avspeglar arbetslivet. Det får man ju bland annat genom att vara ute på LIA. Att man får erfarenheter som är värt någonting när man ska ut i arbetslivet.

Har du något tips till de som funderar på att söka till någon av våra utbildningar?

– Jag hade gått på de mässor som anordnas, pratat med de som driver utbildningen, tänkt igenom hur jag vill att min yrkesroll ska vara. Kolla på hur arbetsmarknaden ser ut, finns det goda möjligheter att få fast jobb. Jag sökte till Lönekonsult-utbildningen för att jag kände att det fanns många olika arbetsmöjligheter, både privat och kommunalt och man kan starta eget. Det kändes som att det fanns många vägar att gå. Om jag vill starta eget företag i framtiden igen så finns den kompetens med i konsultrollen.

Lovisa Hänström
Karriär- och studiesamordnare