Nuras dröm om att arbeta inom byggsektorn - KYH
Nuras dröm om att arbeta inom byggsektorn
2020-02-14

Nuras dröm om att arbeta inom byggsektorn

Att få komma ut på LIA och använda utbildningen i praktiken - det är det bästa med KYH yrkeshögskola enligt Nura. Hon studerar Byggproduktionsledare, renovering, ombyggnad och tillbyggnad hos KYH i Göteborg och läser termin två av sin utbildning. Snart är det dags för LIA!

Hej Nura, berätta vem du är och vad du gjorde innan du började studera!

Mitt namn är Nura Midzic, jag är 38 år. Jag har tidigare jobbat med lite allt möjligt kan man säga, mest har det varit Volvo, SKF och då var det lagerarbete och montering på Volvo. Mitt senaste jobb var på Göteborgs spårvagnar där jag körde spårvagn. Jag har alltid haft förkärlek för bygg, sen jag var en liten flicka. Jag träffade min man och han är duktig hantverkare, och hans specialitet är badrum. Jag har varit med honom och tittat på och hjälpt till vilket ökade mitt intresse. Man kan säga att jag gillar bygg mer än att laga mat och sköta såna sysslor. Min man startade eget företag 2018 och vi hjälptes åt med det för ingen av oss har haft företag innan. Men vi bestämde oss att vi tar den här risken och vi får se hur det går tillsammans. Det har gått sådär, så som med alla jobb. Det blev jättebra i början men sen blev det ont om jobb. Det är väl så det är. Under den här resan med företaget kände jag att jag behövde mer kunskap. Själva intresset för bygg var mest inom renovering, men även att utveckla företaget. Och kunskapen om olika lagar, hur man ska gå tillväga, skaffa dokument fanns inte, för vi var så nya. Jag kände att jag behövde kunskap. Det fick mig att söka och välja utbildningen byggproduktionsledare mot renovering. 

Varför valde du KYH yrkeshögskola?

Jag är snart 40 år, av olika skäl har jag inte haft möjligheten att vidareutbilda mig tidigare. Jag var tvungen att välja att jobba först, snarare än att studera. Jag har alltid velat göra det, men inte haft chansen och tiden tidigare. Det var min man som ville att jag ska följa min dröm. Det var med hans stöd, om jag inte hade haft stödet från honom hade jag inte vågat. Jag såg en annons på sociala medier, jag ansökte och skickade in betyg. Jag fick kallelse till prov och nu är jag här. Jag är jättenöjd och glad. Det är mer annorlunda än vad jag trodde. Det är annorlunda ute i fält, där går man inte på detaljer. Här går man på detaljer, här finslipar man lagar och handlingar och det är regler att följa.

Vad är det bästa med utbildningen byggproduktonsledare renovering, ombyggnad, tillbyggnad?

Allt är bra, men chansen att få komma ut på LIA och använda utbildningen i praktiken på rätt sätt – det är nog det bästa med utbildningen. Det är nog det bästa och mest intressanta. Det är en av det som driver oss till att söka till yrkeshögskolan. Det finns massa annat som också är roligt: föreläsarna exempelvis. Vissa kurser går snabbt och man lär sig jättemycket på kort tid. Det är roligt med klasskamraterna också. Det är en jättesnäll klass. Vi är lite få och då är det roligt att ha samma kurser med de som har nyproduktionsinriktningen ibland så man får umgås med flera personer emellanåt. Här finns alla åldrar och så många olika människor. Det är jättekul att vi är så olika.

Har du nåt tips till den som funderar på att plugga?

Välj en utbildning som du har intresse för, som du är intresserad av att få jobba med. Du satsar din egen tid och om du brinner för det så är det lättare och roligare.

På resan för att nå din framtida karriär, hur mycket hjälp har du fått från KYH?

Stödet är där hela tiden, det är upp till oss att ta emot eller om vi ska köra eget race. Stödet är 100%, vad vi än behöver. KYH erbjuder flera möjligheter: CV-verkstad, karriärnätverk och så vidare. Det är upp till oss hur vi ska använda det.

Var befinner du dig om fem år?
Jag kommer driva eget företag, men det blir större, bättre kvalitét och mer framgångsrikt. Då kommer jag ha rätt förutsättningar med en bra stadig grund. Det är vad jag ser, tillsammans med vår man. Det är vår dröm.

Tack Nura!

Är du också intresserad av utbildningen Byggproduktionsledare ROT?

Läs mer här!

Lovisa Hänström
Marknadsansvarig