Det är fantasin inom IoT som sätter gränser - KYH
Det är fantasin inom IoT som sätter gränser
2020-02-13

Det är fantasin inom IoT som sätter gränser

Moha studerar andra terminen Internet of Things Developer på KYH i Göteborg. Det bästa med utbildningen är en av de undervisande konsulterna och han har stora planer på att ta över världen genom IoT.

Hej Moha, berätta vem du är och vad du gjorde tidigare.

Jag är Moha. Jag har jobbat med webbutveckling sen jag var 18. I början höll jag på mycket med e-handel, och senare har jag jobbat mycket med bland annat WordPress, i första hand för företag. Förra året byggde jag en hemsida åt ett stort IT-företag i Göteborg. Under 2018 – 2019 var jag konsult hos ett företag. Jag jobbade med att utveckla deras plattform. Det var en plattform för byggföretag inom en specifik genre och jag använde mig mest av JavaScript och PHP. 

Varför valde du KYH som yrkeshögskola?

Jag kommer ihåg det här så himla specifikt. Det var en måndag; när jag kom hem var jag så trött på jobbet. Jag behövde hitta något nytt! På kvällen gick jag in och sökte efter yrkeshögskolor. Det var redan augusti, och trots att det var lite sent att söka så hittade jag två utbildningar som hade med det jag ville plugga till att göra: bland annat IoT – sedan hittade jag några andra programmeringsutbildningar. Dagen efter att jag ansökt ringde karriär- och studiesamordnare, och så bestämde jag mig för att börja. Jag ringde min chef och berättade att jag inte kommer kunna jobba mer, samma dag! 

Varför jag sökte till just IoT… När jag var elva år gammal drömde jag om att bygga olika saker. Min moster sa att jag skulle plugga mekatronik när jag hade berättat om min dröm. Istället så började jag jobba direkt efter gymnasiet, men nu ville jag verkligen jaga den här drömmen. IoT och mekatronik känns nästan som samma grej: jag tänker att jag kan åstadkomma ungefär samma sak med IoT som med mekatronik. 

Vad är spännande med branschen som du har valt att plugga inom?

Möjligheterna. Det är fantasin inom IoT som sätter gränser, så är det med webbutveckling också, men jag ville ha mer. Vi hade en gästföreläsning från Tele2 i början av utbildningen, det var ascoolt och jag blev väldigt inspirerad. 

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?

Vi har en undervisande konsult som håller i flera kurser: Joakim. Jag har mycket kunskap med mig sedan tidigare, och han kunde sätta nivån för mig så att även jag fick lära mig grejer. Det var jätteviktigt för mig. Mitt mål är inte bara ett betyg efter examen; jag vill också utvecklas och lära mig mer. Den nivån kunde Joakim sätta för mig, så att jag kunde lära mig. Han gjorde kursen väldigt rolig. 

Har du något tips till den som funderar på att plugga?

Var inte rädd för att säga upp dig! Det kommer vara det bästa beslutet du tar.

Var befinner du dig om fem år?

Jag ska ta över världen! Hahaha! Då har jag startat ett eget företag som hjälper samhällsutvecklingen 20 år framåt. Exempelvis har jag automatiserat vården och tråkiga jobb. Jag har automatiserat och förbättrat sättet folk utbildas på. Jag vill till och med förändra politiken med hjälp av IoT. När jag förbättrat de här grejerna genom mitt företag, kommer världen vara så beroende av mig att jag i princip kommer att ha tagit över världen. 

Lovisa Hänström
Karriär- och studiesamordnare