nytt jobb och bättre balans i livet - KYH

Idag kan jag fokusera mer på mig själv

Flexibelt schema och stöd gav nytt jobb och bättre balans i livet

Ann-Sofie Tönnesen

Energi och klimatrådgivare på Göteborgs Stad

Svårt att få ihop livspusslet

Jag hade jobbat tio år som butiksmedarbetare på Ica när längtan efter nya utmaningar blev allt starkare. Hemma var det som för de flesta småbarnsfamiljer, ett ständigt pussel att få ihop vardagen med jobb och hämtningar. Eftersom jag arbetade en del kvällar och helger tog jobbet värdefull tid från familjelivet. Arbetet hade också börjat slita på kroppen. När mina barn blivit lite mer självgående kände jag att det var dags att satsa på mig själv. Eftersom jag alltid varit teknikintresserad tittade jag på tekniska utbildningar och valde att gå energispecialist för byggnader. Målet jag hade var att hitta ett spännande 8-5 jobb på ett kontor med möjligheter till flextid. Allt det där har jag nu.

Tack vare flexibelt schema och stöd från skolan var det lätt att kombinera familjelivet med utbildningen

Ann-Sofie Tönnesen

Energi och klimatrådgivare på Göteborgs Stad

I klassrummet var alla frågor välkomna

Jag gick i en toppenbra klass där alla kunde prata med alla oavsett ålder och tidigare erfarenheter. Första veckan hade vi en teambuilding-kurs där vi tillsammans skapade regler för vad som skulle gälla. Mitt förslag var att vi skulle ha ett klimat där vi vågade ställa frågor, även de som kunde uppfattas som lite ”dumma”. Alla var först inte så bekväma med det, men visade det sig vara en användbar regel. Våra föreläsare var väldigt kunniga och jag uppskattade att alla var yrkesverksamma. Jag gissar att deras engagemang och kunnande bidrog till att vi alla i klassen blev målmedvetna att göra vårt bästa.

Praktik på Energikontoret gav nya infallsvinklar

När det var dags för praktik var jag inställd på att teknisk förvaltare var min grej. Men under min första LIA på Energikontoret i Västra Götalands län kom jag i kontakt med energi och klimatrådgivare och fick upp ögonen för det yrket.

Under sista terminen på utbildningen hörde de av sig från Energikontoret om en ledig tjänst i Göteborg Stad. Jag hade då praktiken och examensarbetet kvar och tänkte att det skulle bli svårt att få ihop. Men tack vare tålamod från min kurskamrat jag gjorde examensarbetet med kunde jag kombinera den sista kursen med mitt nya heltidsjobb.

Nytt jobb gav balans i livet

Det känns väldigt bra att jag vågade ta steget och byta jobb. Att få åka ut och träffa nya människor som är engagerade i energi och miljöfrågor känns extra roligt och gör att jobbet känns meningsfullt.
Med flexibla arbetstider kan jag också ägna mer tid till att umgås med familjen och jag har äntligen hittat balansen i livet jag längtade efter.