Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Entreprenadingenjör | Utbildning på KYH

Vill du göra avtryck i utvecklingen inom samhällsbyggnad? Studera till Entreprenadingenjör och bli en nyckelperson i bygg- och anläggningsprojekt!

Studieort Göteborg
Längd 2 år
YH-poäng 435 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Studieort Malmö
Längd 2 år
YH-poäng 430 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu

Vad gör en Entreprenadingenjör?

Som entreprenadingenjör har du en projektledande roll och agerar stöd åt platschefen under alla skeden av ett bygg- eller anläggningsprojekt. Yrket handlar till stor del om planering, inköp, avtalsskrivning och ekonomi. Du sköter upphandlingar, tar fram kostnadskalkyler, ansvarar för avtalsunderlag och förhandlar med underleverantörer och leverantörer.

Förutom att genomföra och upprätta prognoser, analyser, anbuds- och produktionskalkyler för projektets olika stadier, upprättar du även planeringsunderlag. Det kan handla om strukturplaner, ADP-planer för logistik och säkerhet, arbetsmiljöplan samt resurs- och tidsplaner.

Entreprenadingenjör är en yrkesroll med bra karriärmöjligheter för dig som gillar siffror och detaljer. Samtidigt är det en social roll som innebär mycket kontakt med såväl interna som externa kunder och leverantörer.

"Jag brinner för den kontakten som man får med kunden. Det är verkligen en positiv aspekt av byggsektorn, man kan skapa relationer och lära sig mycket på vägen."

Saba, tidigare student, Entreprenadingenjör

Exempel på yrkestitlar

  • Entreprenadingenjör
  • Projektingenjör
  • Kalkylerare
  • Inköpare
  • Arbetsledare
  • Kalkylingenjör
Studieort Göteborg
Längd 2 år
YH-poäng 435 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Studieort Malmö
Längd 2 år
YH-poäng 430 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om byggprocessen och projekteringens alla faser. Du lär dig om planering, inköp och ekonomi samt att bedöma offerter, ansvara för upphandlingar och förhandla med underleverantörer. Du lär dig även räkna på projekt (mängdning), upprätta produktionskalkyler och prognoser.

Fler kunskaper:

  • Byggteknik & byggmateriallära
  • Ritningslära
  • Biträda platschef med arbetsberedning & projektuppföljning
  • Tolka och använda data från relevanta digitala verktyg
  • Effektivisering av inköpsarbete & resursutnyttjande

Framtidsutsikter

Byggbranschen står inför både utmaningar och utvecklingsmöjligheter baserat på den ökade digitaliseringen som ställer krav på arbetskraft med rätt kompetens. Därmed finns det ett ökat behov av entreprenadingenjörer som kan möta nya krav som arbetslivet och yrkesrollen ställer, med deras viktiga ekonomiska roll inom bygg- och anläggning.

Mer om utbildningen

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

  • Cecilia om utbildningen

    ”Jag kände inte till yrkeshögskoleutbildningar tidigare och när man är mitt i livet som jag är så sätter du dig inte i fyra-fem år i skolbänken, det är ju för lång tid. Man får en konkret och gedigen utbildning på bara två år och praktiken…”

    porträttbild cecilia i bygghatt
  • Nyexade Caroline

    ”Jag hade höga förväntningar och KYH levde upp till dem! Det var väldigt hög kvalitét på de undervisande konsulterna. När jag började på PEAB hade jag väldigt mycket med mig från skolan, dels att man jobbar i samma program och system…”

    Porträttbild på Caroline

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH